"Beste schoolgebouw van Amsterdam dankzij ROCKWOOL"

Aan het uiterlijk van de 5e Montessorischool aan de Herschelstraat in Amsterdam is na de ingrijpende restauratie niets veranderd. De thermische, akoestische en brandwerende eigenschappen daarentegen zijn extreem verhoogd, onder meer dankzij de toepassing van ROCKWOOL isolatie.

Het oorspronkelijke gebouw van de Montessorischool dateert van 1931. Grote, hoge klaslokalen met metalen kozijnen en enkel glas, tocht, een hoog energieverbruik, gehorige gangen en een onlogische routing in het gebouw. Het moest allemaal in één keer aangepakt worden. En dat terwijl de school gewoon bleef draaien.

“We hebben bij onze verbouwingsplannen nadrukkelijk voor ROCKWOOL isolatie gekozen”

In één keer aangepakt
Alle bewegende delen en het enkelglas zijn vervangen door dubbelglas. Het dak is geïsoleerd en er is een nieuwe verwarmings- en ventilatieinstallatie geplaatst. In de brede gangen zijn nissen aangebracht waar leerlingen kunnen werken. “Comfort, veiligheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van het schoolgebouw passen weer in het heden”, aldus architect ir. Hans Kuiper, die voor architectenbureau Van Stigt het plan ontwikkelde en de renovatie begeleidde. “Het is niet voor niets gekozen tot beste schoolgebouw van Amsterdam.”

Nadrukkelijke keuze voor ROCKWOOL isolatie
“We hebben bij onze verbouwingsplannen nadrukkelijk voor ROCKWOOL isolatie gekozen”, vervolgt Kuiper. “Zowel vanwege de brandveiligheid, de energetische waarde als de akoestische eigenschappen. De wanden die het gebouw in compartimenten 

 
scheiden, moeten een brandvertraging van 60 minuten hebben. Daarbij past ROCKWOOL isolatie perfect. Ook in geval van brand blijft de structuur van de panelen onveranderd intact. Het is een steenachtig materiaal, dus het vat zelf geen vlam. Het neemt ook geen vocht op, zodat er geen schimmelvorming in de panelen kan ontstaan. Het is vormvast en er zijn geen naden waardoor warmte kan weglekken”.

Geluid beheersbaar
Maar niet alleen vanwege de brandveiligheid heeft Kuiper gekozen voor ROCKWOOL isolatie. “Het is zowel geluidwerend als geluidsabsorberend. Zeker op een school als deze zijn kinderen voortdurend bezig met allerlei uiteenlopende activiteiten. In de klaslokalen, maar ook in de monumentale gangen en in het trappenhuis. Dus ook hier zijn wanden van ROCKWOOL isolatie voorzien.”

 

Thermische kwaliteiten
Tot slot prijst Kuiper de thermische kwaliteiten van ROCKWOOL producten. “Onder het dak van de school staan alle installaties. We hadden de schuine zijden van het dak kunnen isoleren, maar dat hebben we niet gedaan omdat het geen lesruimte betreft. We hebben er bewust voor gekozen om de vloeren van de zolder te isoleren. Daarmee bespaar je een grote hoeveelheid materiaal, terwijl de thermische, maar ook de akoestische isolatie die je ermee wilt bereiken, uitstekend is. Over de platen hebben we een looppad aangelegd waarmee de installaties bereikbaar zijn.”

Op alle fronten winst
De planning voor de renovatie bedroeg 1 jaar en 2 maanden. Precies in die periode, en binnen het vastgestelde budget, konden de werkzaamheden worden afgerond. Al snel na de renovatie kon het schoolbestuur vaststellen dat de stookkosten met 27% waren afgenomen. Ook Kuiper is tevreden: “We hebben een monumentaal gebouw een nieuwe impuls kunnen geven. We hebben het energieverbruik en de CO2-productie aanzienlijk kunnen verminderen. Bovendien is steenwol een product waarvan de grondstoffen oneindig aanwezig zijn en dat 100% te recyclen is. Op alle fronten winst, dus.”

Back