Groothandelsgebouw - Rotterdam

ROCKWOOL isolatie in Groothandelsgebouw Rotterdam

Het Groothandelsgebouw – een van de eerste gebouwen die de wederopbouw van de stad Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog markeerden – was toe aan een grondige renovatie. Architect André van Stigt ging zoveel mogelijk terug naar het oorspronkelijke ontwerp van architect Maaskant, maar voegde een aantal belangrijke nieuwe aspecten toe, zoals nieuwe installaties en ROCKWOOL isolatie.

De filosofie van het gebouw is flexibele eenheden aanbieden aan bedrijven en organisaties. De opzet in een betonnen kolommenstructuur biedt daarvoor fysiek de mogelijkheden, maar gedurende de jaren zijn er allerlei bouwkundige ingrepen gedaan die het gebouw geen goed hebben gedaan. In het begin van het project werd Van Stigt dan ook geconfronteerd met veel achterstallig onderhoud. Door toepassing van verkeerde verf en isolatie was het betonskelet aan het verloederen. Met name isolatie op verkeerde plaatsen zorgde voor roestvorming in de wapening. Tijdens een grootschalige ingreep werd het skelet teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Sierbeton en skeletbeton hebben hun oorspronkelijke kleur en vorm terug. Gebouw en constructies kunnen weer ademen.

Op maat gemaakt
Van Stigt: “De hoofdstructuur van kolommen en vakken op de onderste lagen geven de flexibiliteit om kantoor-units te vergroten en te verkleinen. We hebben per vak alle installaties, de akoestiek en eilandplafonds op maat moeten maken. ROCKWOOL heeft speciaal daarvoor platen op de juiste maat geleverd, zodat er zo min mogelijk afval was en er geen naden en kieren ontstaan. En omdat we dit samen met de producent hebben kunnen oplossen, zijn er ook geen extra kosten ontstaan. De bruikbaarheid van het gebouw is enorm toegenomen. Het voldoet nu weer aan de eisen van de tijd en kan zo weer 50 jaar mee. Weliswaar betalen de huurders voor de gerenoveerde ruimtes nu meer huur, maar de servicekosten zijn navenant gedaald.”
Ook de zevende verdieping, de etage onder het platte dak, waar het vroeger in de zomer behoorlijk warm kon zijn, is onder handen genomen. Niet alleen is er een mossedumlaag op aangebracht, maar ook isolatie met dampremmende lagen. Van Stigt vervolgt: “Met haar producten en technische know how heeft ROCKWOOL een additionele bijdrage kunnen leveren aan de bestaande situatie. Ze hebben kans gezien maatwerk te maken per situatie. Dat vraagt om meedenken in een vroeg stadium in het bouwteam. Samen hebben we de economisch beste oplossingen kunnen bedenken. Het is een kwestie van maatwerk creëren en betrouwbaar zijn.”

Jong monument met A-label
Met trots stelt Van Stigt vast dat het Groothandelsgebouw het eerste jonge Rijksmonument met A-label qua energieprestatie is. “Het is een samenspel van bouwtechnische voorzieningen en installaties, maar ook van het gebruik van het warmte-accumulerend vermogen van het gebouw. Met de ROCKWOOL panelen hebben we de eilandplafonds in ere kunnen herstellen, waardoor de ruimtes zowel akoestisch als qua thermische isolatie en reflectie aan de normen van vandaag voldoen. Ook voor de tussenwanden hebben we ROCKWOOL panelen gebruikt, die niet alleen warmte- en geluidsisolerend zijn, maar ook brandwerend. Terwijl de massa van de constructie zichtbaar blijft, zoals Maaskant dat bedoelde.”

Back