Bergia Frites - Roermond

"De keuze voor ROCKWOOL isolatie is onze redding geweest"

Twee medewerkers van Bergia Frites, die op 17 juli 2007 een dakinspectie aan het uitvoeren waren, zagen op het dak van KOMA Koeltechniek een klein vuurtje branden. Slechts luttele minuten later had de brand zich al aanzienlijk uitgebreid. Uiteindelijk ging het KOMA complex die dag vrijwel compleet in vlammen op. Het naastgelegen pand van Bergia Frites bleef gespaard dankzij ROCKWOOL isolatie.

Leo Porrio, Senior Risk Consultant Property bij verzekeraar Amlin, zag de enorme brand bij KOMA op televisie en zijn gedachten gingen meteen uit naar Bergia Frites, KOMA’s achterburen op het Roermondse Industrieterrein Roerstreek. Omdat Bergia bij Amlin verzekerd is komt Porrio er met enige regelmaat. Vanuit zijn functie brengt hij risico’s die klanten lopen in kaart. Daarbij let hij vooral op bedreigingen op het gebied van brand en inbraak.

De juiste keuze
Hoewel het KOMA complex die dag vrijwel geheel verwoest werd, bleef het Bergia Frites pand overeind. Zowel Porrio als Edgar Meeuwissen, directeur van Bergia Frites, vertellen dat ROCKWOOL isolatie die dag een cruciale rol speelde: “Het pand dateert uit het begin van de jaren ’80. Het was in feite een binnendoos met ROCKWOOL isolatiemateriaal erin en een buitenbeplating ertegenaan. De onderste twee meter is gemetseld baksteen en daarbovenop zit die binnendoos. Dat indertijd meteen de keuze voor ROCKWOOL isolatie is gemaakt, is in 2007 onze redding geweest”, aldus Meeuwissen over het Bergia pand. “Die brand was zo enorm, Bergia zou compleet zijn weggevaagd als daar geen ROCKWOOL isolatiemateriaal was toegepast”, bevestigd Porrio. Het was immers maar een smalle brandgang van een meter of drie, die Bergia van KOMA scheidde.

Geluk bij een ongeluk
Edgar Meeuwissen: “De buitenbeplating van de gevel was verdwenen. De binnendoos zat er gelukkig nog wel en alleen hier en daar zag je nog ROCKWOOL isolatiemateriaal zitten. Maar het had gelukkig lang genoeg stand gehouden om de brandweer de gelegenheid te geven het vuur onder controle te krijgen. Op het dak was de lichtkoepel helemaal weggesmolten en de dakbedekking was verdwenen. De twee dikke lagen ROCKWOOL isolatie die daaronder zaten, hebben voorkomen dat de brand zich verder kon uitbreiden.”

Verder kijken dan het Bouwbesluit 
Volgens Porrio tonen cijfers aan dat 65% van de bedrijven die een grote calamiteit meemaken het niet overleven. De verzekering dekt maar een deel van het plaatje. Het verlies van klanten, doordat je maanden niet kunt leveren, wordt sowieso niet gedekt. Louis Cleef, Manager Fire Safety bij ROCKWOOL beaamt: “Om te voorkomen dat met het pand ook het volledige bedrijf van de aardbodem verdwijnt, is het voor ondernemers zeer belangrijk om verder te kijken dan wat het Bouwbesluit minimaal voorschrijft. Het Bouwbesluit stelt eisen op het gebied van brandveiligheid. Daarbij gaat het vooral om de veiligheid van mensen, die moeten een bepaalde tijd hebben om het pand veilig te verlaten. Wat er vervolgens gebeurt, daar houdt het Bouwbesluit zich niet mee bezig. In theorie is het dus mogelijk aan alle eisen van het Bouwbesluit te voldoen, terwijl het pand uiteindelijk toch volledig wordt verwoest, bijvoorbeeld doordat gebruik is gemaakt van brandbare materialen in de constructie.”

Streef naar brandveilige bouwconstructie
Porrio heeft door zijn jarenlange ervaring duidelijk ideeën over de best practices die bedrijven helpen brand te voorkomen of, als het toch gaat branden, de schade te beperken. “Regelmatig kom ik in panden waar kunststof dakisolatie is toegepast. Dat is in aanschaf goedkoper dan minerale wol, isoleert vaak beter bij dezelfde dikte en is lichter. Geen onlogische keus dus, want meestal wordt een bedrijfspand zo goedkoop mogelijk neergezet. Maar toch zijn we als verzekeraar wat dat betreft erg kritisch. Bij een dakbrand krijg je met brandbare kunststof isolatie een enorm snelle branduitbreiding. Dat is niet iets waar wij op zitten wachten, en het bedrijf natuurlijk ook niet.”

Back