Referentieproject

Platdak- en technische isolatie voor Gelders Huis

Bij de vernieuwing van het Gelders Huis in Arnhem moesten de hoofdaannemers kunnen vertrouwen op de topkwaliteit van hun leveranciers. De uitvoerende partijen droegen namelijk een verantwoordelijkheid van 20 jaar voor de prestaties van hun producten. Voor de platdakisolatie en technische isolatie van ROCKWOOL is dit geen enkel punt: de thermische prestaties zijn gedurende deze looptijd gegarandeerd.

Reductie van de beheerlasten (energieverbruik en onderhoudskosten) was een belangrijk uitgangspunt voor de vernieuwing van het provinciehuis in Arnhem. Het nieuwbouwdeel dat gekoppeld werd aan het bestaande Huis der Provincie, laat qua bouwfysisch comfort (thermisch en akoestisch) en flexibel ruimtegebruik een flinke verbetering zien ten opzichte van de oudbouw.

Als beste getest
ROCKWOOL leverde met haar isolatie een forse bijdrage aan het verbeterde bouwfysische comfort. In de 13.000 m2 grote nieuwbouw zijn alle warmwaterleidingen ingepakt met ROCKWOOL 810 steenwol pijpschalen. Voor het platdak koos Winans Dakwerken, verantwoordelijk voor de engineering en uitvoering van het dak, voor een combinatie van Caproxx Energy en Rhinoxx vanwege de hoge isolatieprestatie (Caproxx Energy) en hoge drukvastheid (Rhinoxx). “Wij hebben veel vrijheid gekregen om een systeem te kiezen dat beantwoordde aan de door onze opdrachtgever gestelde bouwfysische eisen. Van alle uitgeteste systemen voldeed ROCKWOOL platdakisolatie veruit het best qua akoestische waarde”, zegt directeur Harjo Wind van Winans Dakwerken.

Brandveilig en duurzaam
Hoewel geluidsreductie de voornaamste motivatie was om voor ROCKWOOL isolatie te kiezen, bleek ook het aspect brandveiligheid goed geborgd. De Caproxx Energy isolatieplaat voldoet aan de strengste Europese brandklasse A1 volgens NEN-EN 13501-1. In combinatie met de duurzame thermische isolatieprestaties (geen thermische veroudering, niet onderhevig aan krimp of uitzetting, waardoor koudebruggen worden voorkomen), bleek ROCKWOOL isolatie overall de beste papieren te hebben.

Goed onderbouwd
“We moesten een eerlijk en goed doortimmerd verhaal hebben voor onze opdrachtgever over bouwfysische prestaties, levensduurverwachting en onderhoudskosten, gemeten over 20 jaar”, zegt Wind. “ROCKWOOL heeft wat dat betreft haar zaken prima op een rijtje. Hun uitgebreide technische specificaties zijn goed onderbouwd en gedocumenteerd.”

“ROCKWOOL levert altijd op tijd”
Verder looft de directeur van Winans Dakwerken de logistieke prestaties van ROCKWOOL, die cruciaal waren bij dit project. Bedrijfsleider Nol Remmerden van Van der Hoek Isolatie Midden-Nederland, die de technische isolatie verzorgde in het Gelders Huis, beaamt de logistieke kracht van ROCKWOOL. “Ze leveren altijd op tijd en exact de gevraagde hoeveelheid. Dat is best knap, gezien het grote aantal verschillende diameters waarmee wij werken.”

Prijs-kwaliteit
De bedrijfsleider die al tientallen jaren in de technische isolatiebranche werkzaam is, heeft veel ervaring met ROCKWOOL producten. “Er zijn goedkopere materialen in de markt dan steenwol, maar dankzij de eenvoudige montage van steenwolisolatie worden die meerkosten ruimschoots terugverdiend. Bovendien houdt het materiaal zich dankzij zijn lange levensduur van minstens 75 jaar geweldig op de langere termijn; dat heb ik gezien in de projecten waarbij we terugkomen voor onderhoud.”

Back