Referentieproject

Leontienhuis oase van rust na grootscheepse renovatie

Het Leontienhuis in Zevenhuizen, een inloophuis voor jonge mensen met een eetstoornis en hun naasten, werd in 2015 geopend na een grootscheepse renovatie. De vloeren, scheidingswanden en voorzetwanden van de monumentale boerderijwoning werden geïsoleerd met ROCKWOOL steenwol isolatie.

Het Leontienhuis, een initiatief van ex-wielrenster Leontien Zijlaard-van Moorsel, is voortgekomen uit haar persoonlijke ervaring met eetstoornissen. Jarenlang heeft zij thuis vanaf de ‘keukentafel’ mensen geholpen. Haar grote droom was een inloophuis realiseren voor jonge mensen met een eetstoornis en hun naasten. Met de grootscheepse renovatie van de monumentale boerderij ‘Nooit-gedacht’ is deze droom werkelijkheid geworden. Het motto van het Leontienhuis: ‘Samen strijden tegen eetstoornissen, op weg naar een gezonde toekomst!’

Volledige renovatie
De gemeente Zuidplas heeft geholpen bij de zoektocht naar een perfecte locatie voor het Leontienhuis. De keuze viel uiteindelijk op boerderij ‘Nooit-gedacht’ aan de Zuidplasweg 13 in Zevenhuizen. Het pand was echter compleet vervallen en moest volledig worden gerenoveerd. Dankzij de steun van vele sponsors, waaronder ROCKWOOL, werd de boerderij helemaal opgeknapt. De verbouwingswerkzaamheden werden uitgevoerd door Bébouw Midreth en Dubotechniek Bedrijven. Bébouw Midreth was daarbij onder meer verantwoordelijk voor het isoleren van de vloeren – zowel de begane grondvloer als de verdiepingsvloeren –, de scheidingswanden en de binnenzijde van de buitenmuren. ROCKWOOL leverde de isolatiematerialen voor deze onderdelen van het huis: in totaal 2.317 m2.

Oase van rust
Johan Hoogendoorn, projectleider bij Bébouw Midreth: “We werken wel vaker met de isolatiematerialen van ROCKWOOL, maar in dit project werkten we voor het eerst rechtstreeks samen met de leverancier. Samen met de sponsors en onderaannemers hebben we gekeken hoe we dit project op de best mogelijke manier konden aanpakken. Dankzij de kennis die ROCKWOOL deelde, zijn er uiteindelijk nog wat zaken veranderd aan het eerste ontwerp. Aanvankelijk werd bijvoorbeeld enkel gekeken naar de voorgeschreven Rc-waarde, maar ROCKWOOL keek verder dan de ‘theorie’ en wees op het belang van de functionaliteit van de ruimten. In het Leontienhuis vinden op de eerste verdieping allerlei lezingen en groepssessies plaats. Doordat steenwol isolatie van ROCKWOOL is toegepast in de vloeren, wordt geluidshinder door gestommel en stemgeluiden tot een minimum beperkt.” Naast een aangename binnentemperatuur en een optimale akoestiek, zal de isolatie zorgen voor een besparing op de stookkosten. Hierdoor houdt de stichting meer geld over voor andere zaken.

Back